Jazine zauvik - tu je sve počelo i trajat će za vjekove

Poštovani prijatelji Kluba i članovi udruge “Grad Košarke”,

U zadnje vrijeme ponovno se medijskim prostorom proteže priča oko rušenja Jazina. Iako se pokušavamo što više udaljiti od dnevno političkih tema, prepucavanja, click-baitova te tema koje pokušavaju unijeti razdor i podijeliti javnost, svjesni svoje uloge i vrijednosti koje ova tema nosi, kao i brojnih upita, želimo se oglasiti povodom natpisa o rušenju Jazina.

Naša poruka je vrlo jasna – protiv smo bilo kakvog rušenja. Podržavamo razvoj i prosperitet našeg grada, njegov sustavni razvoj u korist građana, međutim, protiv smo rušenja Jazina – simbola grada, njegovih građana, Kluba i vojske zadarskih navijača. Jazine su Zadar, i one su jedinstvene i autentične. Iz njih diše Zadar i sve ono najbolje što Zadar nosi – emocija, ustrajnost, zajedništvo, dišpet te neizmjerna i neizbrisiva ljubav. One su fenomen u svijetu košarke i sporta općenito. Možemo slobodno reći – kulturno su dobro.

Jazine posjeduju dvostruku vrijednost. Prva je sentimentalna, povijesna i tradicijska. Velikom broju građana, kao i samom gradu donijele su neizmjernu i neizmjerivu životnu radost i zadovoljstvo. A upravo taj životni elan koji su kreirale, energija i identitet, čine život sam. Život građana grada Zadra.

Druga vrijednost koju naša kultna dvorana nosi potencijal je vrednovanja njenog prostora, kroz opipljive poslovne procese. Potencijal je to stavljanja imovine u konkretnu funkciju. Ta vrijednost može se valorizirati na različite načine – od jedinstvene ostavštine i muzeja zadarske košarke koji će privređivati direktno i stvarati nove multiplikativne efekte, pa sve do manjeg opterećenja zauzetih termina i uštede Klubu kroz bolje upravljanje resursima. Redizajn i estetsko poboljšanje Jazina u tom slučaju svakako su nužne i vjerujemo da se na taj način uklopiti mogu u sve buduće projekte.

Jednostavno ne možemo zamisliti da danas-sutra hodamo iznad bedema, Lipotice i Ravnica, s rukom kćerke ili sina u našoj ruci, a da pored nas nema mjesta koje je toliki broj puta dalo nam radost života u ovom prekrasnom gradu. Nove generacije zaslužile su da im ispričamo te priče, da ih odvedemo nekoliko puta godišnje na utakmicu Kluba u Jazinama i da shvate od kojih je to malih a velikih stvari život sazdan. A sve to, ne nauštrb nečeg drugog, već u skladu s razvojem grada koji neće izgubiti svoj identitet već će ga pomno graditi kroz zdrav odnos tradicionalnog i modernog. Ostali smo dužni i sebi i našim generacijama, da čuvamo ono što nas je desetljećima spajalo i činilo jedinstvenima i posebnima.

Jazine zauvik!