Grad Košarke - Pitanja & Odgovori

Često postavljena pitanja o odgovori

Cilj nam je da Udruga bude glas svih zaljubljenika u košarku, u naš grad i klub te da osiguramo da se Klub razvija u potpunosti na temelju transparentnosti, profesionalizma i stručnosti, na ponos svih onih kojima je najviše stalo. A posebno da doprinesemo dječjem osmijehu u upoznavanju “radosti loptanja među obručima i da (nadamo se) bude odskočna daska za mnogo lijepih sportskih priča.

Udruga je osnovana kao volunterski pokret zadarskih navijača i zaljubljenika u košarku koji se bore za uspješniji i transparentniji Košarkaški klub Zadar ali i promicanje košarke kao dijela tradicije i građanskog identiteta grada Zadra.

Udruga će postići svoje ciljeve aktivnim sudjelovanjem članova udruge u svom radu, aktivnim odnosom sa vodstvom kluba, zajednicom i svima zainteresiranima. 

Za dobrobit sveukupne zadarske košarke trudimo se svoja znanja i entuzijazam prenijeti na širu zajednicu kroz seminare, tečajeve,  javne tribine, i organizacijom različitih tipova ostalih aktivnosti za svoje članove i sve zainteresirane ljubitelje košarke i košarkaške djelatnike. Svrha je pritom uvijek edukacija, jačanje i umrežavanje košarkaške zajednice i društva u cjelini.

Dugoročni ciljevi su: Popularizacija košarke na korist Kluba, a pogotovo među mlađim uzrastima. Promicanje Kluba navijačima i ljudima u gradu, županiji i državi. Potpora Košarkaškom klubu Zadar u provođenju marketinških akcija, Financijska pomoć Klubu putem sponzorstava baziranih na članstvu u udruzi i strateškim odnosima sa sponzorima, udruga Grad Košarke kao sponzor – okrupnjivanjem pojedinačnih sredstava fizičkih osoba i tvrtki kroz članstvo može kreirati jedan odličan model i mehanizam građanskog sponzorstva Kluba, Poticanje depolitizacije i transparentnosti upravljanja Klubom, odgovorno i kontrolirano upravljanje gradskim novcem u kontekstu Kluba, 

Kratkoročni ciljevi su: Početak procesa učlanjivanja s posebnim paketima za pojedince i poslovne subjekte, Izbor dva člana Nadzornog odbora kao predstavnika vojske Zadrovih navijača, Marketinška pomoć u valorizaciji Muzeja zadarske košarke – simbola povijesti i budućnosti grada i kluba, brendiranje kluba, Aktivacija retro zadarskog đira kroz artikle, brendiranje partnerskih objekata i promociju starih vremena i igrača, Javne tribine sa starijim generacijama igrača, Događaji s vodstvom kluba i prezentacija vizije navijačima, Brendiranje zadarskih ugostiteljskih objekata, Zajednička gledanja utakmica, Organizacija humanitarnih utakmica

Udruga Grad Košarke želi biti predstavnik svih zadarskih navijača, ljubitelja košarke i sporta u cjelini.

Svatko može biti član Udruge, bez obzira na rasnu, etničku, vjersku, spolnu i dobnu pripadnost.

Trenutno smo fokusirani samo na postavljanje udruge na zdrave temelje.

 

Udruga podržava socios model upravljanja sportskim klubovima, jer model razvija i održava blisku društvenu i ekonomsku vezu između zajednice i kluba.

 

Udruga može podržati privatizaciju kluba, kao i bilo kakav oblik ulaganja u klub od strane privatnih investitora ukoliko se zainteresirani investitor drži osnovnih principa – da Grad Zadar zadrži većinski udio u klubu (50% + 1 dionica), te da se ime, boje i grb kluba ne mijenjaju.

 

Udruga trenutno nema svoj ured, ali ga u budućnosti planira imati. Trenutno se za različite evente i potrebe iznajmljuju prostori i dvorane, a rad njegovih volontera se bazira na okupljanjima i radu na internetskim platformama.

 

Da, udruga želi jasno svojim primjerom istaknuti svijet o potrebi demokratskog načina odabira. Smatramo da sve kreće od nas samih, a kasnije ima potrebu za istim principima i načelima u samom Klubu.

 

Naravno, udruga Grad Košarke pozdravlja bilo kakav oblik popularizacije Kluba i košarke u mjestima izvan grada Zadra. U naš projekt želimo uključiti sva mjesta diljem zadarske županije, a čiji mještani su česti sudionici na utakmicama u Krešinom domu. Zbog toga osjećamo dodatnu odgovornost da im pomognemo u lakšem odlasku na utakmice, obnovi igrališta, kao i aktivnijem sudjelovanju u radu udruge i Kluba. Slobodno nas kontaktirajte na službeni mail za suradnju: info@gradkosarke.org

Da, udruga će se truditi poslušati svaku kritiku/ideju svojih članova, a sve u svrhu boljitka našeg Kluba, boljeg ugođaja na košarkaškim utakmicama, kao i odnosa između kluba i navijača.

Da, svoje učlanjivanje možete obaviti i iz inozemstva putem naše web stranice. Vaša iskaznica biti će poslana na vašu kućnu adresu u što kraćem vremenskom roku.

Za razliku od Našeg Hajduka primarni cilj naše udruga nije promjenu vlasničke strukture te je usmjerena prije svega ka popularizaciji košarke u Zadru i okolici te očuvanju Zadarske košarkaške tradicije.

Udruga Grad Košarke izgradila je svoj koncept i ciljeve koje želi ostvariti, te nema povezanost i ciljeve kao udruga Naš Hajduk.

Udruga ne djeluje ni kao opozicija ni kao podrška upravi kluba već planira surađivati sa upravom ukoliko ista planira raditi u korist kluba.

 

Udruga je podrška razvoju kluba i optimizaciji poslovanja, dok su odnosi i interakcija s vodstvom kluba potrebni da bi se ciljevi kvalitetno provodili. Udruga je spremna podržati, ali i kritizirati, bilo koga s poštenim i plemenitim odnosom prema Klubu. Svaki oblik nepoštivanja klupskog pravilnika, kršenje osnovnih poslovnih načela, kao i bilo kakav oblik netransparentnosti, nepotizma i kršenja zakona imat će od strane Udruge nultu razinu tolerancije.

Udruga na nikakav način nije vezana uz politiku, niti je politika iza Udruge. Svojim primjerom želimo pokazati da Klubu zauvijek mogu biti oslonac njegovi navijači, vođeni iskrenom ljubavi prema Klubu i košarci, s jasnom vizijom o prosperitetu zadarske i hrvatske košarke. Političke igre i interesi oko Kluba su zapravo besmisleni, jer KK Zadar pripada svim ljubiteljima plavo bile boje.

 

Udruga želi nadzirati rad Kluba, u skladu sa svojim pravnim mogućnostima i predstavnicima u Nadzornom odboru, dok će sve aktivnosti usmjerene prema Klubu biti isključivo u svrhu provođenja marketinških aktivnosti i financijske pomoći klubu.

 

Slične Udruge postoje, ali smatramo da je ovo jedinstveni projekt jer smo analizirajući tržište i prateći rad postojećih udruga, prikupili pozitivne i negativne rezulate istih, te napravili jedinstveni model, posebno na području europske i svjetske košarke.

 

Smatramo da trenutačan način vođenja kluba nije u potpunosti transparentan i efikasan.

 

Duboko vjerujemo da Udruga navijača Tornado Zadar, zbog svoje privrženosti i ljubavi prema klubu, kao i brojnih odrađenih humanitarnih manifestacija i općenito akcija u svrhu boljitka kluba, može napraviti brojne pozitivne stvari, kao i Udruga Grad Košarke. Međutim zbog još veće razine razine demokratičnosti i provedbe izbore za NO Kluba, kao i potpuni fokus prema pobošljanju poslovanja kluba, popularizaciji i promociji zadarske košarke, smatramo da je Udruga Grad Košarke jedan dodatan iskorak i pun pogodak za provedbu istih.

Ne, Udruga Grad Košarke nije konkurencija Udruzi navijača Tornado Zadar.

 

Udruga Grad Košarke može pomoći kroz provođenje niza aktivnosti kojima će započeti rast i još jači preobražaj kluba u marketinškom, financijskom i moralnom smislu.

Pravi trenutak ne postoji. Svjedoci smo da naši navijači godinama teže promjenama i sudionici su brojnih akcija usko ili izravno vezanih uz klub i zadarsku košarku. Sada želimo okupiti sve zaljubljenike u jedno, jer smatramo da je pomoć Klubu prijeko potrebna za njegovu održivost i daljni iskorak. Također, teško nam je gledati sve manju zainteresiranost za hrvatsku košarku. Želimo biti nositelji promjene jer smatramo da KK Zadar i njegovi navijači sa svojom poviješću, tradicijom i košarkaškom kulturom moraju biti ogledni primjer i predstavnik hrvatske košarke u Lijepoj našoj i u inozemstvu.

Članovi Udruge su svi oni koji su svojom godišnjom članarinom iskazali podršku projektu.

Predstavnici Udruge Grad Košarke su demokratski izabrane osobe od strane članova Udruge. Vjerujemo da iste osobe vodi ljubav prema klubu i košarci, kao i da će isti svojim primjerom i djelovanjem biti na ponos svim članovima udruge, navijačima Kluba i ljubiteljima košarke.

Član Udruge Grad Košarke se može postati učlanjivanjem putem web stranice i javno organiziranog učlanjivanja.
U svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju za pomoć putem navedenih kontakata navedenih u dnu stranice ili na stranici Kontakti.

Sudjelovanje u radu Udruge može biti vezano na više načina. Ukoliko ste zainteresirani biti volonter, slobodno nam se obratite putem službenog maila. Podršku radu Udruge možete pokazati i putem različitih oblika donacija, otvorenim sugestijama i kritikama u radu Udruge i Kluba, samom učlanjivanju, sudjelovanju na javnim tribinama, kao i pomoći u organizaciji različitih aktivnosti promoviranja naše Udruge, KK Zadar i košarke u vašem mjestu ili kvartu.

Da, udruga planira nekoliko puta godišnje organizirati popularne čakule s navijačima, i na taj način pomoću u što kvalitetnijem odnosu između kluba i navijača, kao i same otvorenosti Kluba.

 

Apsolutno, svaki oblik devijantnog ponašanja za vrijeme utakmica i tokom organizacije događanja pod organizatorom Udruga Grad Košarke, a koji za posljedicu imaju oštećivanje inventara dvorane, javnog i privatnog prostora, financijsku kaznu Klubu, prekršajnu prijavu Udruge, ali i generalno loše odaslanu poruku prema javnosti, bit će javno osuđena.

Ne, udruga Grad Košarke nije kopija udruge – Dinamo – to smo mi.

 

Udruga Grad košarke novcem od članarina planira ostvariti svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve. Također, okrupnjivanjem pojedinačnih sredstava fizičkih osoba i tvrtki kroz članstvo može kreirati jedan odličan model i mehanizam građanskog sponzorstva Kluba.

 

Ne, Udruga nije osnovana u suradnji s klubom. Unatoč tome Udruga želi imati kvalitetnu suradnju s klubom, a sve u cilju prosperiteta Kluba.

 

Ne, Udruga nije osnovana u suradnji sa Gradom i politikom.

 

Udruga Grad Košarke je na usluzi Klubu u svakom trenutku. Ne želimo ni na koji način bez pravne osnove utjecati na upravljački dio, ali vjerujemo da među članovima Udruge postoje talentirane i ambiciozne osobe koje su u svakom trenu na dispoziciji klubu po pitanju marketinških, financijskih, tehnoloških, sportskih i pravnih stvari.

Udruga će najviše djelovati na prostoru grada Zadra i Zadarske županije, uz otvorenu mogućnost suradnje u manjim mjestima diljem Lijepe naše, a sve u svrhu popularizacije košarke.

 

Da, Udruga je spremna podržati svaki oblik promoviranja košarke i sporta u cijeloj Hrvatskoj.

 

Udruga ima brojne planove, ali će među svojim prvim potezima organizirati javno učlanjivanje i provesti organizaciju izbora za prijedlog kandidata predstavnika navijača za članove Nadzornog odbora KK Zadar.

Udruga je službeno započela svojim radom 24.10.2021., kada je održana osnivačka skupština.

Udruga Grad Košarke je spremna surađivati kroz različite zajedničke aktivnosti (festivali, turniri, eventi, edukacije, radionice), a sve u svrhu promicanja društvenih i humanih vrijednosti, kao i bavljenja sportom.

Udruga Grad Košarke je spremna surađivati sa svim udrugama koje promiču pozitivne promjene u društvu.

Udruga Grad Košarke je neprofitna udruga građana, čiji cilj nije ostvarivanje dobiti. Profit i novac od članarine se koristi isključivo za dalje ostvarivanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.

Udruga ima svojstvo pravne osobe koje je stekla upisom u registar udruga građana koje vodi nadležno tijelo državne uprave. Udruga je neprofitna organizacija. Statut je temeljni opći akt Udruge i svi ostali opći akti moraju biti u skladu sa Statutom.