Predstavljamo kandidate za izbore za Nadzorni odbor KK Zadar 2022

Arsen Travica

Možete li nam reći nešto više o sebi?

Rođen sam u Zagrebu 4. siječnja 1968, školovanje sam završio u Zagrebu kao diplomirani inženjer matematike. Od oca Nevena naslijedio sam ljubav prema košarci i klubu. 

Bila je to specifična, zagrebačka priča, ljeta kod bake i dide u Zadru i rođaka na Pašmanu. Ona je uključivala košarku samo na TV-u. Košarku sam igrao isključivo rekreativno.
Oženjen sam i otac petero djece te djed šestero unučadi. U formativnim godinama moje djece dosta sam pratio klub. Putovali smo u Zadar na utakmice u periodu 2000 – 2010 te svako gostovanje Zadra u Zagrebu. Najstariji sin član je navijačke grupe Tornado, a kćer je i sama počela trenirati košarku u Novom Zagrebu. Iz tog vremena datira i moj angažman u upravi kluba kada sam sa Tomislavom Kukoljom (početkom osamdesetih kratko i igračem Zadra) preuzeo upravljanje klubom te ga uveo u prvu hrvatsku ligu. Zanimljivo je da je Kukolja napustio klub upravo pred ostvarenjem uspjeha pa je na mene pao dosta težak zadatak da ostavim ekipu na okupu kako bi se mogla konkurentno natjecati. Moj doprinos je bio najviše u financijskoj konsolidaciji i stvaranju planova prema kojima smo pronašli sponzora i novu upravu.

Koja Vam je bila motivacija za prijavu na izbore za NO?

Moj sin Slavomir me nagovorio. On vidi u meni osobine koje su klubu potrebne. Možda je to neka informatička upornost da stvari moraju biti prema zacrtanom i na dobro svih. Više puta su mi znali govoriti da ne bi bilo dobro da ja zauzimam nekakvu rukovodeći položaj jer bih sve posložio kako treba što ne bi bilo dobro za ljude koji love u mutnom. U tom smislu, ako bih dobio povjerenje, svakako bi ovaj angažman za bio novi izazov.

Opišite nam iskustvo ili iskustva koja Vas najviše vežu uz KK Zadar, uspomene koje ćete pamtiti, trenutke radi kojih ćete se naježiti.

Košarku u Zadru usporedio bih s vodoopskrbnom mrežom. Uglavnom svi koristimo vodu koja od nekuda dolazi i uvijek je imamo i iz nje se napajamo. Tako je i s košarkom u Zadru koji je, ne samo stvarao svoje košarkaše nego je stvarao igrački kadar i za druge klubove.
Svaki igrač koji igra u Zadru vrijedi 10% više nego da igra u bilo kojem drugom klubu, a kada Zadar izađe na teren, već vodi s 10 razlike prije nego je utakmica počela. Onda je na igračima da iskoriste prednost koju imaju samom činjenicom da nose Zadrov dres.
To je (bila) konstanta kluba od koje sam uvijek naježen i koju nova vremena u kojima se nalazimo, polako nagrizaju. To je više od same košarke, to je sinergija navijača i kluba, to je tradicija i temelj, putokaz života. To je ono što treba ponovno potaknuti.

Za koje od poslovnih iskustava i znanja smatrate da će Vam posebno pomoći u radu ako postanete član NO-a?

Iskustvo vođenja ženskog košarkaškog kluba Novi Zagreb daje mi najosnovnije (amatersko) znanje o klupskom ustroju. Ostali profesionalni angažman razvio je moje shvaćanje važnosti statističkih podataka, učenja iz prošlosti, tradicije, te analitičkog mišljenja.

Koja je, prema Vama, uloga Nadzornog odbora u KK Zadar? Što mislite o transparentnosti rada tog tijela?

Čestitost je najvažnija osobina članova Nadzornog odbora. Oni zastupaju vlasnike kluba i ne smiju dozvoliti nikakva odstupanja u poslovanju kluba koja bi dovela urušavanja.
Druga osobina je da članovi čine tim i da je među njima postoji kompetentnost po svim područjima rada kluba na način da svaki član može pokriti neko područje. Bitno je da djeluju kao tim iznose otvoreno interese grupe koju zastupaju te daju poticaje prema svim interesnim grupama.
Transparentnost rada očituje se u redovnom izvještavanju o radu NO i vezi sa svojom izbornom bazom.

Koliko ste upoznati s aktualnim stanjem u klubu i što mislite o trenutnoj situaciji u kojoj se klub nalazi, kako sportskoj tako i financijskoj?

Nisam upoznat sa stanjem u klubu. Nedavno sam sreo svog prijatelja, bivšeg košarkaša i pitao ga “Kako košarka?” i on mi je odgovorio da je pitanje pravo i nosi u sebi odgovor. Čovjek može biti u jako teškoj situaciji, ali kada ima psihofizičke uvijete da nešto zaradi, onda uvijek može preživjeti. Tako je nekako i u klubu, uvjeti su teški, košarka nikoga ne zanima i teško je pronaći snagu za novi iskorak.

Kako zamišljate klub za 4 godine u idealnom scenariju razvoja, a uzevši u obzir realne uvjete koji vladaju danas? Koje su četiri temeljne promjene (1. financijske prirode 2. sportske prirode 3. upravljačke prirode 4. marketinške prirode) koje bi trebalo napraviti da bi se to ostvarilo?

Upravljanje
Pretpostavljam da postoje temeljni akti kluba koji reguliraju poslovanje i vjerujem da su isti dobro sročeni. Treba prionuti da se ostvari djelovanje prema tim aktima koji određuju odgovornost za funkcioniranje kluba. U tom je smislu je važnije kako i koliko radimo posao jer što se treba raditi trebalo je odavno biti poznato. Dodatno, treba osigurati transparentna financijska izvješća kako ne bi nastajale dubioze Bilo je u medijima dosta pritužbi igrača na loš tretman, potrebno je da uprava uvijek pokazuje da joj je stalo do igrača. U tom smislu nije potrebno

Sportski razvoj
Osigurati izvješća o stanju: 

  • škola košarke
  • mlađih kategorija
  • skautinga

Marketing
Ažurnost internetskih platformi, snimke utakmica i događaja vezanih za povijest kluba i grada na internetskim kanalima, razrada strategije kluba u oživljavanju košarke u Hrvatskoj, uključenje veterana u aktivnosti kluba, zastupljenost kluba u medijima (držim da je u lokalnim medijima uvijek bila dosta dobra).

Financije
Financije moraju pratiti postignuća, fokus da budu osigurane za dogovorene razvojne planove i ciljeve.

Zaključno
Držim da je potrebno osigurati stabilnost i kontinuitet te dobre rezultate predseniorskih kategorija, za nešto više treba i malo sportske sreće. Nekakav cilj bio bi i povratak košarke u Hrvatskoj u čemu Zadar mora imati istaknutu ulogu.

Kada biste ušli u NO, kako bi se po Vama mogao valorizirati rad i Vas i cjelokupnog odbora? Za koje parametre mislite da ih treba posebno gledati?

Ako su članovi NO čestiti i stručni, onda oni mogu primati nekakvu redovitu simboličnu naknadu sukladno uloženom vremenu, npr. naknada za svaku sjednicu. Članstvo u NO je uvijek i samo čast za svakoga člana i predstavlja referencu. Ako član na drugi način doprinese uspjehu kluba (npr. sudjeluje u dovođenju važnog igrača), to se može valorizirati na adekvatan način izvan konteksta člana NO.

Koja je po vama idealna hijerarhija u procesu odabira direktora, sportskog direktora, trenera i ostalih funkcionera (npr. marketing) u KK Zadar?

Mislim da je to odavno poznato i ne znam da bi trebalo postojati bilo kakva značajnija odstupanja.

  • NO -> direktor
  • (direktor, NO) -> sportski direktor
  • (sportski direktor, direktor) -> trener
  • (trener, sportski direktor) -> stručni stožer i igrači
  • direktor -> sve ostalo

Kako gledate na strukturu vlasništva i upravljanja u KK Zadar u kontekstu trokuta Grad Zadar – privatni investitor (vlasnik) – navijači KK Zadar? Koji je po vama idealan model?

Jako teško pitanje, inače zastupam stajalište o potrebi privatizacije svega što se može, ali, u slučaju Zadra nemam takvo mišljenje. Klub mora ostati u potpunom vlasništvu grada. Investicije trebaju postojati bez prava vlasništva. Pozicija privatnog investitora bi mogao biti istovjetna bilo kojoj gradskoj infrastrukturi, npr. ranije spomenutom vodovodu. Navijači imaju interes da imaju za koga navijati da to mogu raditi sa što više slobode što je teško ako imaš sumnju da klub nije dovoljno okrenut košarci i izvrsnosti.

Jeste li politički aktivni?

Nisam član niti jedne stranke, svjetonazorski sam konzervativno-katoličkog usmjerenja.