Predstavljena knjiga „Na drugi obruč“

Zadarski novinari i publicisti Šime Ćurko i Nebojša Gunjević obogatili su zadarsku košarku novom knjigom. Riječ je o monografiji koja se bavi poviješću ženske košarke od njenog početka 1935. godine pa sve do danas.

Naslov knjige je “Na drugi obruč“ a sadržaj se prostire na čak 320 stranica. Obuhvaća cijelokupnu povijest ženske košarke u Zadru  od 1935. godine pa sve do današnjih dana. Predstavljanje knjige održano je u legendarnim Jazinama.  

Kako je odabran sam naslov knjige „Na drugi obruč “objasnio je Ćurko:

-Naslov knjige „Na drugi obruč” odabran je jer se zadarska ženska košarka uvijek morala snalaziti. Simbolično kazano, na drugi obruč, a svi znaju da na taj način nije lako zabiti koš.

Knjiga je bogata s raznim podacima. Valja spomenuti kako su navedena i imena svih košakašica koje su barem jednom zaigrale službenu utakmicu za klub.

Kako je spomenuo Nebojša Gunjević, knjiga podsjeća na novine. Tekst je pisan u stupcima jer ljudi vole takve tekstove pošto su obično pisani svima razumljivim jezikom te imaju dosta fotografija.

O knjizi su još govorile jedna od najboljih zadarskih igračica svih vremena Maja Vidaković te igračica i trenerica Marija Mazija. Spomenimo kako je Mazija rekla da su sve igračice dres kluba nosile s ponosom. Riječ je dobio i predsjednik ŽKK Zadar Branimir Peričić.

Osvrt na knjigu dao je i Drago Marić koji je između ostalog napisao da je riječ o velikom pothvatu iz područja zadarske sportske publicistike i monografiji neprocijenjive vrijednosti.

Za kraj su sve okupljenje, aktivne i bivše igračice zajedno s klapom Monada zapjevale „Kalelargu“ i „Zadar je u srcu mome“.