Predstavljamo mlade zadarske stručnjake na području sportske psihologije

Danas vam predstavljamo one koji su najzaslužniji za uspješnu provedbu novog projekta Grada košarke. Mlade zadarske stručnjake na području sportske psihologije, Tonija Gautu i Katarinu Martinović.
 
Toni Gauta magistar je psihologije s položenim stručnim ispitom i posebnom dopusnicom za rad na psihološkoj pripremi sportaša. Radi kao sportski psiholog i teniski trener na psihološkoj pripremi sportaša u Tenis klubu Zadar od 2013. god. 
 
Kroz dugogodišnje iskustvo rada s trenerima, roditeljima i natjecateljima postigao je brojne državne i međunarodne uspjehe te je asistirao u prijelazu natjecatelja iz juniorskog u seniorski pogon putem sportskih stipendija na brojnim sveučilištima u SAD-u. Kroz natjecateljski pogon na sveučilištu William Carey postigao je brojne akademske i teniske uspjehe.
 
Početkom 2019. otvara prvi centar psihologije sporta u Zadru “Metanoia”. Uz to autor je knjige “Samopouzdanje bez inata” prodane u više od 400 primjeraka.
 
Sam projekt sportske psihologije za mlade košarkaše komentirao je ovim riječima:
 
“Ovaj projekt ogroman je pomak naprijed za zadarsku košarku i mlade košarkaše s kojima treba raditi na mentalnoj pripremi, ali ujedno i pomoć roditeljima i trenerima kako bi mogli prenijeti znanje i izvući maksimum potencijala iz djece. Užitak je sudjelovati u ovakvom projektu.”
 
S njim se slaže i Katarina Martinović: 
 
“Na svoju struku gledam kao na poziv, ne kao posao. Redovito se educiram i radim s entuzijazmom.” 
 
“Tata je redovno dolazio na utakmice i ova dvorana uvijek budi posebne osjećaje. Tu je sve počelo i uvijek se lijepo vratiti doma. Rad sa mladima me najviše veseli; ovo je hvalevrijedan projekt i iznimno je važan za djecu.”
 
Katarina Martinović magistra je psihologije, sportska psihologinja i kognitivno-bihevioralna terapeutkinja u superviziji. 
 
Godinama radi na psihološkoj pripremi sportaša, od vrhunske do rekreativne razine u mnogim sportovima.
 
Prve korake u sportskoj psihologiji napravila je u KK Cedevita gdje i danas uspješno djeluje. Naglašava kako je upravo Cedevita bila najvažnija prekretnica, klub koji ju je oblikovao i sredina u kojoj je najviše naučila. Njen je rad prepoznao tadašnji sportski direktor kluba, pa je dobila priliku biti i dio stručnog stožera Hrvatske muške seniorske košarkaške reprezentacije te je sudjelovala u seminarima za trenere mlađih dobnih kategorija pri Hrvatskom košarkaškom savezu.
 
Radionice iz sportske psihologije nastavljaju se i ovog petka i subote 16. i 17.09. 2022.