Godina ponosa

Na današnji dan, 12.11.2021 godine osnovana je Udruga ‘’Grad košarke’’.
Udruga je osnovana kao volonterski pokret zadarskih navijača i zaljubljenika u košarku koji se bore za bolji, uspješniji i transparentniji KK Zadar ali i promicanje košarke kao dijela tradicije i građanskog identiteta grada Zadra.
 
Ispred nas je u prvoj godini djelovanja bilo mnoštvo izazova. Onaj najvažniji bio je steći povjerenje naših članova. Rad Udruge podržali ste od prvog trenutka te bez vaše podrške ni jedan od zamišljenih projekata ne bi bio moguć. 
 
Od početka našeg djelovanja upriličili smo nekoliko zabavnih, ali i edukativnih događaja na kojima su se okupili zaljubljenici u zadarsku košarku, a među njima ističemo pub-kviz održan u Privlaci, tri zajednička gledanja gostujućih utakmica u „Hype“ baru, Caffe baru „ET“ i Caffe baru „One Way“ te okupljanje navijača u „CB Roma“. Sudjelovali smo na promociji knjige o povijesti ženske košarke u Zadru – „Na drugi obruč“ te zabavnom ali svakako i poučnom predavanju o greškama počinjenim u zadarskoj košarci u sklopu globalno popularnog pokreta „Fuckup Nights” koji se do sada održao u preko 320 gradova u svijetu. Predstavnici Udruge bili su prisutni i na FIBA 3×3 košarkaškom turniru koji KK Diadora tradicionalno organizira u spomen na Zadranina i velikana europske košarke Krešimira Ćosića, a ostvarena je i suradnja sa Zadarskom ljetnom ligom gdje smo pokazali kako se samo zajedničkim snagama možemo boriti za bolji Zadar.
 
Napominjemo i kako je u tokom godine uspostavljen i kontakt s tri košarkaška velikana –. Žalgirisom, Panathinaikosom i Bayern Münchenom. Dobili smo zanimljive smjernice i sugestije po pitanju upravljanja i poslovanja košarkaškim klubom, a susreti su urodili i novim idejama kako naš voljeni Klub vratiti na staze slave.
 
Fokus našeg rada ove godine prije svega stavljen je na suradnju s mladima i potporu omladinskom pogonu KK Zadar, kao i pomoć drugim mladim košarkašima u gradu.
 
U travnju smo tako službeno potpisali ugovor o sponzorstvu s jednom od vodećih hrvatskih IT kompanija – Infinumom. Infinum je tvrtka specijalizirana za razvoj mobilnih aplikacija, mobilnih igara i web aplikacija. Oni su prepoznali našu strast, energiju i dugoročne ciljeve u vidu društveno korisnih aktivnosti te su odlučili financirati hvalevrijedan projekt ‘’Sportska psihologija za mlade košarkaše’’, u sklopu kojeg su mladi zadarski psiholozi Katarina Martinović i Toni Gauta održali niz radionica, predavanja i praktičnih vježbi za djecu, trenere i roditelje. Bio je to prvi put da su mlađe kategorije košarkaša imale priliku surađivati sa sportskim psiholozima što im je bilo od velike koristi.
 
Drago nam je da smo financijski uspjeli pomoći i juniorima Puntamike da sudjeluju na završnici prvenstva Hrvatske.
 
Također, možda i najviše od svega – ponosni smo na činjenicu da je u srpnju potpisan ugovor o suradnji između KK Zadar i Udruge “Grad košarke”. Ovim činom uspostavljeni su temelji međusobne suradnje i podrške, s ciljem jačanja branda KK Zadar i kluba na ponos cijele zajednice brojnih zadarskih navijača i ljubitelja plavo-bile boje. U sklopu navedene suradnje izbačene su i prve GK majice. Cjelokupni prihod od prodaje majica, kao i prihod od članstava fizičkih osoba, te poslovnih partnera krajem godine bit će uplaćen na račun kluba u svrhu pomoću upravo omladinskom pogonu kluba kojeg smatramo najvažnijim dijelom građenja budućnosti.
 
Posebno želimo naglasiti i poslovne partnere Udruge Caffe bar ‘’Twister’’, firmu ‘’Paklenica Avanturist’’, tvrtku ‘’Mistral Madraci’’ i restoran ‘’ Burgers & more’’ koji su nam u prvoj godini rada dali veliku podršku.
 
Najvažnija aktivnost Udruge dogodila se u kolovozu kada su na prvim povijesnim demokratskim izborima odabrani predstavnici navijača u Nadzorom odboru KK Zadar.
Glasovanje se provelo on-line, putem decentralizirane Blockchain platforme Polys, kriptografskim algoritmima zahvaljujući kojim je svaki glas bio siguran, anoniman i nepromjenjiv. Za Nadzornike su izabrani i kasnije od strane skupštine KK Zadar potvrđeni, gosp. Dario Kljajić i gosp. Arsen Travica.
Vjerujemo kako će svojim djelovanjem biti na ponos svim članovima Udruge, navijačima Kluba i ljubiteljima košarke.
 
Zadnji veliki projekt dogodio se prije početka košarkaške sezone kada KK Zadar i Udruga ‘’Grad košarke’’ zajedničkim snagama kreću u akciju pozivanja navijača na kupnju sezonskih ulaznica za sezonu 2022/2023. Na napisani scenarij i sudjelovanje u realizaciji promo videa posebno smo ponosni.
 
Sva navedena druženja i projekti bili su nam, i bit će nam, od velike koristi i važnosti jer na njima smo ‘iz prve ruke’ doznali što navijači i ljubitelji košarke od nas traže i očekuju, na što moramo usmjeriti svoje djelovanje te smo dobili nekoliko izvrsnih ideja koje smo rado uvrstili u planove rada Udruge. Svima koji ste se odazvali i sudjelovali stoga zahvaljujemo na pohvalama, idejama, ali i konstruktivnim kritikama!
 
Ovim putem zahvaljujemo se i medijima na korektnom praćenju rada Udruge i suradnji.
 
Dragi prijatelji, cijenimo ukazano povjerenje i nadamo se da smo u prvoj godini rada opravdali vaša očekivanja. Uvidjeli smo koliku razliku samo jedan pojedinac može napraviti i zato vjerujemo u svijetlu budućnost uz potporu i zajedništvo svih strana. Već u narednim tjednima očekuje nas nova suradnja s Klubom i nastavak aktivnosti pa se nadamo da ćete i dalje podržavati naš rad te da će naša zajednica i dalje brojčano rasti u korist najdražeg nam kluba. 
 
Vaša, Udruga „Grad košarke“!