David Gunjević: U narednim danima pokazat ćemo zašto navijači znače život kluba

Kraj godine vrijeme je za osvrt na napravljeno i događaje u razdoblju iza nas. Zato smo kratko popričali s Davidom Gunjevićem, direktorom KK Zadar, o po nama najbitnijim stvarima koje se u Klubu događaju. 

Kakva je trenutno atmosfera u prvoj momčadi, ali i općenito u klubu?

Znajući da smo u sezonama prije imali omjere 2:8 i 1:9 nakon 10. kola ABA lige, definitivno je lakše raditi u ovakvom okruženju. Veliki smo dužnici treneru Jusupu i momčadi što nas iz vikenda u vikend čine ponosnima. Igrači se osjećaju ugodno, među njima vlada prijateljska atmosfera i međusobna podrška na terenu i izvan njega, dok sve češće osim na utakmicama primaju podršku od navijača i po samom gradu.

Jeste li zadovoljni radom u omladinskom pogonu?

Definitivno ima mjesta za napredak, ali ništa se u poslu ne može dogoditi preko noći tako da radimo iz dana u dan da Zadar postane prepoznatljiv po razvoju, a ne kao u prošlosti po bijegu mladih igrača.

Kakva je situacija s plaćama igrača i radne zajednice?

Igračima i radnicima su isplaćene plaće za listopad, a do kraja tekućeg ćemo napraviti sve da pronađemo sredstva i za isplatu za studeni tako da ne kasnimo ništa. Otkad sam direktor, Klub se bez obzira na tešku situaciju, nijednom nije našao s blokiranim računom i trudit ću se da tako i ostane. Odgovorno poslovanje mora biti jedini moto ka poštenom i transparentnom Zadru.

Kako planirate podmiriti kratkoročne obveze?

Ponudit ćemo predstavnicima gradskog vijeća dva scenarija. Prvi je izvanredna uplata kroz gradski proračun, a druga je jamstvo za kredit u iznosu preostalih potraživanja iz predstečajne nagodbe i kredita koji je podignula bivša uprava. Radi se o cca 6.9 milijuna kuna. Da bi razjasnili situaciju do kraja, a s obzirom na ograničenja kod kreditiranja trgovačkih društava, svake ćemo godine podizati kratkoročne pozajmice dok nam omjer dobiti i gubitka ne bude na pozitivnoj nuli.

Poslovni odnosi stvar su razmjene vrijednosti, to bi trebalo biti jasno. Znamo da KK Zadar u ovom trenutku ne predstavlja veliku vrijednost na tržištu i radi financijske situacije teško stvara tu vrijednost. Ima li ipak sponzora i poslovnih partnera koji se zanimaju za Zadar?

Slažem se s vama i smatram da se što više navijača Zadra treba osvijestiti o toj problematici. Bez obzira, radimo sve da podignemo vrijednost kluba dugoročno, a isto tako da riješimo neka stara otvorena pitanja oko sponzora i do kraja godine dovedemo nove. Uz to, vrijednost ugovora s prošlogodišnjim sponzorima ove godine još je uvećan.

Nakon prvih par mjeseci, koliko ste zadovoljni s Entrio sustavom za kupovinu ulaznica? Jeli klub profitirao od istog?

Entrio nam je omogućio potpunu samostalnost u kreiranju događaja, a jednostavnost kontrole i analitike prodaje nam daje vrhunski alat za buduće poslovanje. Iznose od ove godine planiramo povećati u narednim sezonama jer imamo puno mjesta za napredak. Iako se možda tako ne čini, prodaja ulaznica koja omogućava direktan prihod kluba omogućila nam je likvidnost i situaciju da bez problema završimo godinu, što predstavlja veliki napredak u operativnom poslovanju! Ticketing i hospitality su odjeli koje svaki iole ozbiljan Klub mora imati i Zadar je u tom pogledu na jako dobrom tragu.

Na koji način navijači mogu pomoći klubu? Kako navijači mogu sudjelovati u dodatnoj pomoći klubu? Ovdje moramo istaknuti i prijedlog koji smo poslali prema Klubu da se organizira donatorska akcija navijača u narednim utakmicama protiv MZT Skoplja i Cibone i tako stvarno stanemo uz naš Zadar.

Najbolji i jedini ispravan način za pomoći svom Klubu je kroz kupovinu ulaznica i ostalog pratećeg sadržaja koji ćemo ponuditi u skoro vrijeme. U narednim utakmicama predstaviti ćemo na vašem tragu model koji jako jasno pokazuje veličinu navijača i kako su navijači ti koji znače život kluba, jednu jezgru iz koje i za koju klub živi. Želim da se navijači osvijeste koliko su bitni, i kad shvate da je Zadar jak onoliko koliko ih je prisutno u dvorani – biti će konačno spašen. Ovim putem vas pozivam da pratite aktivnosti kluba i dođete na MZT i Cibonu